De culinaire horeca blog

Eten

De sous vide kooktechniek: wat is het precies?

Ervaren koks kennen de term natuurlijk al lang, maar de amateurkoks vaak nog niet. Wat is sous vide koken nu eigenlijk precies en hoe pas je het toe? Het is eigenlijk een relatief oude techniek die met behulp van nieuwe apparatuur een enorme groei aan populariteit heeft doorgemaakt. Het principe van sous vide koken berust op het langzaam laten garen van producten in warm water op een zeer constante temperatuur. Je doet dit door het product in een plastic zak te stoppen en deze vacuüm te trekken. Het water kan er dus niet bij, en dat is precies de bedoeling. Het product wordt door sous vide koken op een zeer constante manier opgewarmd en gegaard, wat ervoor zorgt dat alle geur-, kleur- en smaakstoffen intact blijven.

Heerlijk koken voor het malste stukje vlees

Deze kooktechniek is in het bijzonder geschikt voor het bereiden van vlees. Een lekkere biefstuk kun je natuurlijk in de pan bakken, maar als je de sous vide bak erbij haalt wordt het vlees vele malen malser en sappiger. In de pan kan het vlees namelijk vocht verliezen en droog worden, maar met deze techniek is dat onmogelijk. Het zit immers vacuüm verpakt in een plastic zak, en dus kan het vocht er absoluut niet uit. Je moet er wel voor zorgen dat je werkelijk alle lucht eruit zuigt, want zo blijft het vocht ook echt in het vlees in plaats van los door de zak te sijpelen. 

Vlees in een sous vide bak bereiden is niet zo moeilijk, maar je moet de temperatuur en kooktijd wel heel secuur instellen. Gelukkig zijn er online veel recepten en tabellen te vinden waarin je de juiste instellingen vindt. Zo wordt vlees bereiden met deze techniek super makkelijk!

Laat de sous vide bak het werk doen

Het fijne aan sous vide koken is dat je er zelf eigenlijk heel weinig werk aan hebt. Je kunt de bak gewoon instellen op de juiste temperatuur, en legt alles wat je wilt bereiden erin. Als je een etentje geeft dan zet je gewoon de sous vide bak aan, dek je de tafel en trek je een flesje wijn open. Je hoeft het vlees of de groenten totaal niet in de gaten te houden, want als je de juiste instellingen hebt gebruikt gaat alles vanzelf. Het levert je dus niet alleen veel lekkerdere maaltijden op, maar het scheelt je ook enorm veel gedoe. Het enige lastige is dat je de sous vide bak zult moeten schoonmaken, maar vergeet niet dat je dat met pannen ook moet doen dus in principe moet dat niks uitmaken. 

Kook als een echte chef-kok

Ben jij een amateurkok en wil je je kookkunsten naar een hoger niveau tillen? Dan kun je een sous vide bak aanschaffen van Souvy. Deze zijn heus niet zo prijzig als je denkt, en geschikt voor het bereiden van ontzettend veel voedingsmiddelen en gerechten. Doe jezelf een plezier en ga aan de slag met deze bijzondere kooktechniek. Het resultaat zal zowel jou als je gasten verrassen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *