De culinaire horeca blog

Drinken

Koffie ‘feiten’: de waarheid ongefilterd

Vijf mythes in de grote feitencheck: is koffie echt gezond; is het verslavend; maakt het je mooi? Lees de vijf grootste mythes over koffie en ontdek of er enige waarheid in de verhalen zit in onze Blog!

Of het nu bij het ontbijt in de keuken, op kantoor of bij het kletsen met je bestie is, een kopje koffie kan echt niet fout gaan. Koffie maakt je mooi, het helpt stress op het werk te verminderen en heeft een gunstig effect op je gezondheid. Of dat is toch wat ze zeggen! Wil jij je werknemers op kantoor verrassen dan kun je een aantal koffiebekers bedrukken met jouw logo! We nemen de vijf grootste mythen onder de loep in onze grote fact-check.

Mythe nr. 1: Koffie put het water uit

“Koffie droogt niet uit. Anders zou ik nu stof zijn.” Zelfs Franz Kafka was zich bewust van de mythe, die misschien wel de meest hardnekkige van allemaal is. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, put koffie niet automatisch het lichaam uit. Hoewel cafeïne weliswaar op korte termijn een diuretisch effect heeft, zullen regelmatige koffiedrinkers merken dat hun lichaam eraan went – en na een tijdje neemt het diuretisch effect van cafeïne af.

Studies hebben zelfs aangetoond dat koffie kan meetellen voor je vochtgehalte. Dus waar wacht je nog op? Trakteer jezelf op een kopje koffie!

Mythe nr. 2: Koffie bevordert de gezondheid

Er wordt gezegd dat het het risico op diabetes vermindert en een gunstig effect heeft op astma. Tegelijkertijd verhoogt het ook de bloeddruk en kan het je zelfs wakker houden. Dus mensen vragen zich natuurlijk af: is koffie goed voor je, of niet? Het antwoord is vrij eenvoudig: alles met mate!

Iets meer dan drie kopjes per dag is niet bepaald ideaal voor je gezondheid. Onaangename symptomen zoals angst, een bonzend hart en slecht slapen zijn de gevolgen. Als u zich echter aan de drie-kopjes-regel houdt, kan koffie juist een positieve invloed hebben op uw gezondheid.

Mythe nr. 3: Koffie is verslavend

Je kunt de dag gewoon niet beginnen zonder je ochtendbrouwsel. Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je verslaafd bent! Koffie is geen drug in de klassieke zin van het woord, je moet je dosering dus steeds verhogen. Het is meer een kwestie van gewoon aan iets wennen. Om deze reden is het niet ongehoord dat zware koffiedrinkers een paar lichte ontwenningsverschijnselen voelen wanneer ze cold-turkey gaan. In de regel is dit meestal slechts een lichte hoofdpijn of vermoeidheid, die na een paar dagen zal verdwijnen.

Mythe nr. 4: Koffie helpt stress op het werk te verminderen

Iedereen kent het gevoel. De telefoon rinkelt non-stop, je inbox barst vol en de volgende vergadering komt eraan. Dus snel naar de kantoorkeuken om een ​​lekkere warme koffie binnen te slurpen. Het helpt niet alleen om stress te bestrijden, het helpt ons ook om beter te presteren. Sorry! Was het maar zo makkelijk.

Cafeïne draagt ​​bij aan de aanmaak van het stresshormoon adrenaline, waardoor het stressniveau stijgt.

En koffie is ook geen wondermiddel tegen vermoeidheid. Het kan op de korte termijn werken als een energiefix, maar op de lange termijn heeft het precies het tegenovergestelde effect. Tekenen van vermoeidheid en uitputting zijn het gevolg!

Mythe nr. 5: (Koude) koffie maakt je mooi

Er is een Duits gezegde dat luidt: “Drink koffie koud en zie er nooit oud uit.” Enige waarheid erin? Zouden we niet allemaal willen dat dat waar was. Maar om deze vraag goed te beantwoorden, moeten we terug in de tijd reizen, helemaal naar de barok. Het schoonheidsideaal van toen: edele bleke huid. Gezichten werden opgemaakt om er witter uit te zien, met geaccentueerde lippen.

Het probleem was echter dat cosmetica destijds van veel slechtere kwaliteit was dan nu. Dus make-up zou lopen wanneer de stoom van een hete koffie het gezicht van de persoon raakte. De oplossing was even simpel als effectief: in de high society begonnen ze hun koffie koud te drinken!

De jury twijfelt nog of je van (koude) koffie echt mooi wordt. Sommige onderzoeken hebben echter bevestigd dat koffie antioxidanten bevat die voorkomen dat gevaarlijke radicalen onze lichaamscellen binnendringen. Bijgevolg lijkt koffie een beschermend effect te hebben tegen huidveroudering. Dat is pas een echt wondermiddel!

Blijf dus vooral koffie drinken

Zo zie je maar dat het drinken van koffie helemaal niet zo slecht is als mensen zeggen. Integendeel zelfs, er zitten juist heel veel voordelen aan! Echter moet je koffie wel met mate drinken, want teveel is nooit goed! Bij Koffiebekerbestellen.nl kun je de leukste koffiebekers en koffiedeksel accessoires halen! Ook kun je een eigen koffiebeker zelf ontwerpen, hoe vet is dat! Ga snel naar de website en koop je eigen leuk ontworpen koffiebeker.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *